FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Proma d.o.o. Sarajevo osnovana je 1990. godine sa osnovnom djelatnošću prometa opremom i repromaterijalima. Od 1997. godine se specijalizujemo za zastupanje u oblasti medicinske opreme.

1998. godine Proma postaje generalno zastupstvo firme Getinge Švedska, najvećeg svjetskog proizvođača opreme za kontrolu infekcije (dezinfekcija, sterilizacija). Naredne godine se realizuje ugovor o isporuci opreme za centralnu sterilizaciju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. To je i danas jedna od referentnih instalacija Getinge-a na ovim prostorima.

Od tog perioda učešće Getinge-a na tržištu BiH se stalno povećava. Oko 70% kliničkih centara i bolnica u BiH ima instaliranu Getinge opremu. U farmaceutskoj industriji BiH učešće Getinge opreme u programima sterilizacije je oko 80%.

U saradnji sa firmom Medika-Projekt iz Beograda, generalnog zastupnika Getinge-a za Srbiju i Crnu Goru, od 2006. godine realizovali smo nekoliko projekata u oblasti instalacije medicinskih gasova.

U historiji postojanja firme Proma d.o.o, 2007. godina ima posebno mjesto. Najkompletniju i najveću isporuku iz zastupničkog programa ostvarili smo u saradnji sa prvom privatnom kardiovaskularnom klinikom „Centar za srce BH Tuzla” gdje je isporučena oprema za centralnu sterilizaciju, respiratori, blateksi, medicinski gasovi kao i dio namještaja.

Od većih projekata izdvajamo opremanje novih operacionih sala Kliničke bolnice Mostar (mašine za dezinfekciju i pranje instrumenata, stolni autoklavi, flusher desinfektori), instalacija centralne sterilizacije u Plavoj bolnici KC Tuzla, isporuka opreme iz programa ArjoHuntleigh za Ginekološku i Pedijatrijsku kliniku KCUS Sarajevo (kade za kupanje nepokretnih pacijenata, flusher desinfektori itd.)

Dobijanjem ISO 9001-2008 certifikata potvrđena je kvalitetna organizacija firme i ispunjen jedan od važnih uslova za registraciju firme u Agenciji za lijekove BiH.

2011. uvodimo program visokokvalitetnih švicarskih hirurških konaca Assut. Korisnici Assut konaca su: Centar za srce BiH Tuzla, KB Zenica, KB Bihać, Županijska bolnica Livno, Opća bolnica Konjic, Opća bolnica prim. dr. Abdulah Nakaš.

2012. Proma doo je realizovala projekat “Uvođenje evropskih standarda i normi u sterilizaciji i dezinfekciji u četiri bolnice u Republici Srpskoj” – Bolnica Foča, Opšta bolnica Prijedor, Opšta bolnica Doboj, Opšta bolnica Zvornik. Ugovor je potpisan između firme Getinge iz Švedske i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, dok je Proma d.o.o. bila posrednik u sklapanju ugovora, te je bila zadužena za instalaciju, puštanje u rad i edukaciju osoblja. U okviru ovog projekta ukupno je instalirano 65 uređaja Getinge u četiri bolnice.

Uveden je program engleske firme GRENA (http://www.grena.co.uk/) – hirurški potrošni materijal (klipsne, cirkularni i linearni stapleri, mrežice za herniju itd.) Također, u ponudi je i program firme Dycem - specijalne staze za sprečavanje infekcije koje se instaliraju ispred prostora u kojima se zahtijeva poseban režim zaštite od infekcije ( OP sale, intezivne njege). Instalirano je 14 staza u KC Banja Luka i 2 staze u Općoj bolnici “prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Isporučeno je 10 mašina za pranje i dezinfekciju instrumenata za novi OP blok KCUS.

Na Ginekološkoj klinici KC Banja Luka zamijenjen je stari Getinge autoklav novim, što je pokazatelj lojalnosti i zadovoljstva korisnika Getinge autoklavom koji se koristio dugi niz godina.

2013. u saradnji sa firmom Vamed d.o.o., isporučili smo opremu za centralnu sterilizaciju za Bolnicu Bijeljina i opremu za novu Centralnu sterilizaciju RMC Mostar.

Potpisan je ugovor o zastupanju firme Bactiguard iz Švedske, jedinog proizvođača antibakterijskih katetera u Evropi. Prvi put će pacijenti u BiH moći koristiti najmodernije katetere kojima se mogućnost infekcije smanjuje za 70% u odnosu na korištenje standardnih katetera.

Pored navedenih kompanija ovlašteni smo distributeri kompanije Binder iz Njemačke, Lancera iz Francuske te više vrhunskih firmi u oblasti potrošnog materijala za sterilizaciju, bolničkog namještaja i aparata za dijagnostiku.

Posebnu pažnju posvećujemo zapošljavanju kvalitetnih kadrova i podršci korisnicima uz razvoj servisne službe. Trenutno imamo 7 stalno zaposlenih. Direktor je dipl. ekonomista sa dugogodišnjim iskustvom, a direktor marketinga je magistar transfera modernih tehnologija, sa četiri godine radnog iskustva u Novo Nordisk-u u Kopenhagenu. U servisnoj službi su angažovani jedan inžinjer elektrotehnike, te dvojica tehničara sa specijalističkom edukacijom u Getinge akademiji.

Kao rezultat desetogodišnjeg stalnog napretka u organizaciji rada, povećanju tržišnog učešća, na godišnjem sastanku Getinge International u Ankari održanog od 18-22 Marta 2013, proglašeni smo za distributera godine u konkurenciji 25 zemalja Istočne i Centralne Evrope.

onama
Diploma za najboljeg distributera 2012. godine u Istočnoj Evropi

onama
Menadžment Getinge International sa direktorom Proma d.o.o.

onama
Menadžer iz Getinge International uručuje diplomu direktoru Proma d.o.o.

 
Copyright 2013 © Proma d.o.o
Sva prava zadržana.